Geschiedenis

De molen in Sint-Joris-Weert wordt reeds vermeld in geschriften uit de 12e eeuw. Toen werd de loop van het riviertje de Nethen gewijzigd om de molen van het nodige water en verval te voorzien. Later werd de molen een bovenslagmolen, die door de eeuwen heen verschillende eigenaars én activiteiten kende, afhankelijk van de economische situatie van het moment.

In 1908 kocht Victor Vanden Bempt, maalder bij de toenmalige eigenaar Emile Boon, de watermolen en aanliggende gronden: een molenaarsfamilie was geboren. De nieuwe eigenaar installeerde een cilindermolen met een hogere maalcapaciteit en beperkte zich niet enkel tot de productie van bloem: er werd een kleine bakkerij opgericht en er werden ook veevoeder en meststoffen verkocht.

Productieproces

Vooraleer de aangekomen tarwe in de stortput wordt gestort, gebeurt er nog een uitvoerige controle. Bij de minste afwijking wordt de tarwe geweigerd.

Na het storten en na een voorreiniging loopt de partij over een magneet en komt ze in één van de ontvangstsilo's terecht. De partijen worden per leverancier afzonderlijk gehouden om de traceerbaarheid te kunnen garanderen. Na twee à drie ladingen van dezelfde leverancier wordt de tarwe dan gemengd in een van de grotere wachtsilo's.

Kwaliteitscontrole

Vanaf het begin in 1908 is het de doelstelling van de familie Vanden Bempt uit Sint-Joris-Weert om steeds met zuivere, eerlijke en kwalitatief hoogstaande grondstoffen (vooral tarwe en in mindere mate rogge) kwaliteitsvolle en heerlijke bloem en meel te produceren. Onze productie gebeurt dan ook altijd met de modernste technologische middelen en met alle respect voor de inhoud van de grondstoffen (smaak, geur, aroma, structuur, ... ).

Onze bedrijfsfilosofie is "kwaliteit van zaaigraan tot brood". We realiseren dit door hoofdzakelijk rechtstreeks met landbouwers te werken die zelf kunnen stockeren en reinigen. We geven hen al advies vanaf de aankoop van het zaaigraan en het hele teeltproces wordt bijgehouden op speciale teeltfiches.